Programma 2024

Boom is in goede handen met de N-VA

De N-VA bestuurt sinds 2013 de gemeente Boom. Een gezond en evenwichtig financieel beleid is altijd belangrijk geweest. En dat willen we behouden.

Besturen als een goed huisvader/-moeder heet dat. De afgelopen jaren bouwden we de schulden met meer dan 20 miljoen euro af en schrapten we de verfoeilijke ziekenhuistaks.

Dit belette ons niet om te investeren in Boom. Met een nieuwe bibliotheek, vernieuwde straten en pleinen en nieuwe woonwijken aan de Brouwerslei en de Pachterslei.

De renovatie van het cultuurcentrum De Steiger en de werken voor de overkapping van de Kaai kregen een startschot. Zodat we eindelijk ook de Grote Markt een face lift gaan bezorgen.

De komende 6 jaren willen we blijven investeren in Boom. Niet alleen in bakstenen maar evengoed in een betere dienstverlening voor de inwoners. En een gemeente waar een Vlaming zich thuis in Boom voelt.

Met jouw stem voor de N-VA kies je voor een slim beleid en een goed beheer van het belastinggeld. Dankzij investeringen waar goed over werd nagedacht, brengen we Boom stroomopwaarts.

 

Veiligheid

Veiligheid

De veiligheid (en het veiligheidsgevoel) leeft bij de Bomenaar.

 

Op een steenworp van Antwerpen ondervindt ook Boom een negatieve invloed van drugshandel, drugsgebruik en patsergedrag.

 

 

Sinds de politiehervorming is de burgemeester alleen nog hoofd van de bestuurlijke politie (bijvoorbeeld toezien op de openbare orde tijdens evenementen als Tomorrowland).

Het operationele ligt in de handen van de korpschef. Dat is een politie-officier die bepaalt welke politie waar patrouilleert en wat ze wel of niet aanpakken. Niet enkel voor Boom, maar voor de hele politiezone die ook Rumst, Niel, Schelle en Hemiksem omvat.

 

We willen grotere politiezones

Met die politiezone gaat het niet zoals het moet vanwege een groot tekort aan personeel. Want de rekruten van de politieschool kiezen na hun opleiding maar al te vaak voor grotere zones als die van Antwerpen of Mechelen-Willebroek. Omdat ze er meer verdienen en meer doorgroeimogelijkheden krijgen. 

Zelfs de bereidheid van het huidige gemeentebestuur, op aansturen van de N-VA, om mee te investeren in nieuwe aanwervingen, bracht weinig soelaas. Daarom is een vergroting van de huidige politiezone Rupel nodig.

Daarom willen we blijven ijveren bij de (nieuwe) federale regering voor grotere politiezones. Met meer middelen en mensen. Zodat ook nieuwe politieagenten meer naar onze regio worden aangetrokken.
 

Met meer slimme camera’s de pakkans verhogen

Al gaan we niet bij de pakken blijven zitten. In de huidige legislatuur bewezen de inzet van de beveiligingscamera’s hun nut, ook die van private winkels. En de mobiele camera’s op plekken waar veel overlast (sluikstorten, patsergedrag, dealen, de graffiti achter het Feestpaleis …) plaatsvond, brachten de verdachten in beeld.

Het aantal vaste en mobiele camera’s willen we niet alleen verhogen, we willen ze ook slimmer maken. De technologische vooruitgang, denk aan de kunstmatige intelligentie, biedt meer mogelijkheden om daders van criminaliteit en overlast sneller en met meer zekerheid te identificeren. Zodat de pakkans nog veel hoger wordt en problemen automatisch gesignaleerd worden bij de handhavers.

 

Nultolerantie voor patsergedrag

Voor patsergedrag in de straten hanteren we een nultolerantie. Ook in de volgende legislatuur willen we krachtdadig blijven optreden tegen racen op de openbare weg, met naast boetes ook de inbeslagname van de auto, scooter of step.

 

Actieplan voor openbare verlichting

Op bepaalde plaatsen in de gemeente is er te veel duisternis, ook wanneer de huidige openbare verlichting aan staat. We willen daarom met de verantwoordelijke diensten samenwerken om de verlichting op deze plaatsen te optimaliseren. 

 

Actieplan met sancties

Om de kleine en grote criminaliteit in Boom aan te pakken willen we een concreet actieplan met alle betrokken overheden: de gemeente, de preventiedienst, de politie en het parket. 

Met doelgerichte acties willen we de probleemzones aanpakken en de straffeloosheid uit de wereld helpen. Vandaar dat alle actoren betrokken moeten zijn. 

Verder willen we blijvend de Buurt Informatie Netwerken (BIN’s) aanmoedigen, zodat ze in alle wijken meehelpen met preventie van criminaliteit en overlast. We willen ook de huidige BIN’s evalueren op hun werking. 

 

  • Grotere politiezones en meer bevoegdheden voor de burgemeester

  • Met slimmere vaste en mobiele camera’s de overlast en criminaliteit aanpakken

  • Nultolerantie voor patsers, straatracen, sluikstorten en andere overlast


 

Properheid

Properheid

De netheid van de straten en pleinen draagt bij aan het veiligheidsgevoel. Aan een proper Boom is nog veel werk, dat is voor iedereen duidelijk.


Ondanks meer dan 300 openbare vuilnisbakken blijft de preventiedienst maandelijks een ton aan zwerfvuil verzamelen. Hoewel het centrum een dagelijkse reinigingsbeurt krijgt, blijft het dweilen met de kraan open. 

 

 

In de huidige legislatuur hebben we de GAS-boetes voor zwerfvuil en sluikstorten al aanzienlijk verhoogd en zullen dat nog verhogen als blijkt dat alleen pijn in de portemonnee helpt.
 

Bewustmaking nabij scholen

We merken dat zwerfvuil vooral te zien is nabij de scholen en de straten waar de schoolgaande jeugd passeert. Daarom willen we eerst de scholen en de scholieren bewust maken dat lege blikjes of ander vuil op straat gooien echt niet kan.
En natuurlijk moeten er ook op regelmatige basis controles komen bij de aanvang en het einde van de schooldag, om hardleerse individuen aan te spreken en zo nodig te beboeten.


Pro statiegeld

Hoewel het geen gemeentelijke bevoegdheid betreft, blijven we als lokale partij pro statiegeld op flessen en blikjes. In onder meer onze buurlanden Duitsland en Nederland heeft statiegeld op PMD al het verschil gemaakt met veel minder zwerfvuil in de straten en de bermen.

 

Aanpak van probleempanden

We merken dat zwerfvuil zich ook veel situeert rond bepaalde panden, die meestal ook naar andere problemen zoals huisjesmelkerij en illegale bewoning leiden. Zoals panden die door malafide investeerders worden opgekocht om ze -vaak zonder vergunning- op te delen in kleine kamers.

Dit soort panden zijn ware hotspots voor zwerfvuil en het te vroeg of te laat buitenzetten van vuilzakken, PMD en ander afval. 

Met een gestructureerde samenwerking tussen de preventiedienst, de politie en de huisvestingsambtenaar willen we dit probleem aanpakken.

 

Gemeenschapsdienst

We willen blijven investeren in de inzet van mensen met een werkstraf voor de schoonmaak en onderhoud van de openbare ruimte. Dit is in vele landen in de wereld de normaalste zaak ter wereld en moet ook bij ons het geval zijn.
 

  • Bewustmaking van de scholieren

  • Nultolerantie en hoge boetes voor wie de openbare weg bevuilt

  • Aanpak probleemsites en de pakkans met slimme camera’s verhogen

 

Verkeer

VERKEER

 

Gelegen tussen de A12 en de E19 heeft Boom veel troeven. Antwerpen, Mechelen en Brussel bereik je met de auto in minder dan een half uur.

 

Niettemin blijft er veel aandacht voor de mobiliteit en de verkeersveiligheid nodig. Niet alleen voor auto’s, maar ook voor fietsers en voetgangers.

 

 

 

De nieuwe expressweg komt er

We juichen toe dat er eindelijk werk wordt gemaakt van de nieuwe expressweg tussen ‘de banaan’ en Reet. Dankzij dit project gaan we in staat zijn om het doorgaand verkeer in onze gemeente te ontmoedigen. Want we gaan voor zoveel mogelijk verkeer rond in plaats van in Boom.

 

Nieuwe fietspaden in de Kerkhofstraat en de Beukenlaan

De Kerkhofstraat en de Beukenlaan worden veel gebruikt door fietsers. Daarom willen we in deze beide straten nieuwe, bredere fietspaden aanleggen. Fietspaden die gescheiden zijn van de auto’s en vrachtwagens op de weg. Zodat het veel veiliger wordt om er te fietsen.

Ook in de Nachtegaalstraat, die aansluit op de vernieuwde Kerremansstraat van Rumst, willen we, ondanks de beperkte ruimte, het fietsen veiliger maken.
 

Update van straten

De Kruiskenslei, de Haesaertplaats en de Overwinningstraat hebben een dringende update nodig. Daarom willen we de heraanleg van deze straten voorrang geven in de volgende bestuursperiode.
Idem in Noeveren, waar we er kort na de verkiezingen al aan beginnen.

Allemaal vernieuwingen die we binnen de volgende 6 jaar succesvol willen afronden.

 

Extra parkeerplaatsen in het centrum

In het centrum zijn de werken aan de overkapping van de Kaai begonnen. 

Naast een wandelplateau op gelijke hoogte met de Rupeldijk, komt er ook een ondergrondse parking met maar liefst 120 parkeerplaatsen. Dankzij dit project gaan we eindelijk werk kunnen maken van de heraanleg van de Grote Markt: van een veredelde parking naar een groene oase in het centrum. 

Het mooie aan deze plannen  is dat er niet minder maar meer parkeerplaatsen in het centrum komen.
 

Bewoners voorrang in het parkeerbeleid

Met het parkeerbeleid willen we voorrang voor de bewoners centraal stellen. Zo willen we dat de zones met een parkeerschijf meer controle krijgen. Daarom is een uitbreiding van de preventiedienst nodig. Want al te vaak stellen we vast dat hier veel langer dan 2 uur door niet-inwoners wordt geparkeerd. 

Het gratis parkeren in zowel de oranje als in de gele zone nabij het centrum voor houders van een bewonerskaart, willen we aanhouden.

We pleiten voor een vereenvoudiging van het parkeerbeleid, zodat het voor de inwoners duidelijker en transparanter wordt.
 

Rotatie in het centrum blijft nodig

In de dorpskern (de rode zone) blijft het betalend parkeren op straat nodig. Er moet nu eenmaal een rotatie zijn, zodat ook bezoekers en leveranciers een parkeerplaats kunnen vinden. 

Wel willen we een systeem uitwerken waarbij we mensen die bij de winkels, in de horeca of bij de vrije beroepen een bepaald bedrag spenderen, een uur gratis parkeren krijgen. Zo maken we het voor iedereen aantrekkelijker om in Boom te shoppen of uit te gaan.

Ook het gratis parkeren voor iedereen op zaterdag -de shoppingdag bij uitstek-  in de gele zone (Varkensmarkt, St. Rochus, Pachterslei) willen we aanhouden.
 

Wildparkeren een halt toeroepen

Parkeren op voetpaden, vlak voor een zebrapad, buiten het parkeervak, op minder dan 5 meter van een straathoek. Het zijn zaken die echt niet kunnen en vaak ook anderen in gevaar brengen.

In het bijzonder in de Blauwstraat willen we strenger optreden tegen wildparkeerders. We blijven een postkantoor op die locatie nog altijd geen goed idee vinden en blijven bij Bpost pleiten voor een beter bereikbare locatie met meer parkeergelegenheid. 

 

Mobiliteitsplan Tomorrowland updaten

Het mobiliteitsplan rond Tomorrowland heeft zeker al zijn nut bewezen, maar vraagt ook een bijsturing. 

Zo willen we dat ook de stationsbuurt een oranje zone wordt. De briefing van de vele verkeer-stewards moet ook sterk verbeteren, omdat zij al te vaak de juiste richtlijnen niet volgen. 

Op cruciale punten is de inzet van politieagenten in plaats van stewards nodig. Zeker naar de Groene Zone toe.

 

Aanpak van de ‘s Herenbaan

Er is eindelijk een overeenkomst met Rumst om de ‘s Herenbaan, die de gemeentegrens vormt, grondig aan te pakken. Hoog tijd voor zowel de Bomenaars als onze buren van Reet en Rumst. Dit is natuurlijk een werk dat we zeker zo snel als mogelijk willen aanvatten.

 

Snelheidslimieten doen respecteren

Wij zijn voor trajectcontroles. Zolang ze dienen om de verkeersveiligheid te verhogen, niet om geld uit de zakken van de automobilist te kloppen. 

De nieuwe trajectcontroles in de Kapelstraat, de Kerkhofstraat en de Beukenlaan zijn nodig. Ze geven nu al resultaten, de situatie is er veel veiliger geworden voor fietsers en voetgangers. 

Trajectcontroles zijn niet overal mogelijk. Hier zijn verkeersremmende maatregelen zoals drempels of vernauwingen een oplossing. 

 

  • Doorgaand verkeer zoveel mogelijk buiten in plaats van in Boom

  • Gescheiden, brede fietspaden in de Kerkhofstraat en de Beukenlaan

  • Prioriteit voor parkerende bewoners en korting voor winkelende klanten

 

Nieuwe stationsbuurt

Nieuwe stationsbuurt

Naast vernieuwingen in het centrum willen we ook in de rest van Boom verder vernieuwen en verbeteren.

 

Prioriteit hierbij is de stationsbuurt.

 

 

 

 

Een nieuw park

Vooreerst willen we een nieuw park aan het station bouwen. Met daarbij de integratie van de Molenbeek. 

 

Park & Ride

Ten noorden van het station gaan we voor de aanleg van een Park & Ride, die rechtstreeks aansluit op de N177 (de bovengrondse parallelweg van de A12). Hiermee wordt het gecombineerd gebruik van auto en trein veel makkelijker. 

 

Geluidschermen

De woonwijk rond het station willen we leefbaarder maken met geluidschermen tegen het lawaai van de A12. En een betere afdwingbaarheid van de snelheidslimieten voor het gemotoriseerd verkeer.

 

Stationsbuurt verbinden met de rest van Boom

Waar nu de A12 onze gemeente in twee snijdt, willen we gedeeltelijke overkappingen realiseren tussen de stationsbuurt en het centrum en de Klamp. De Vlaamse overheid zal hier mee de motor zijn, dankzij het groot project rond de nieuwe hub van techbedrijven in Boom, onder de vlag van Flanders Technology & Innovation (FTI). Dit project vereist grote investeringen aan de infrastructuur om en rond het station. 

 

Een nieuwe invulling voor het stationsgebouw

Verder willen we het gesprek met de NMBS en Infrabel aangaan om het verloederde stationsgebouw een nieuwe invulling te geven. 

 

Een oplossing vinden voor het oude magazijn van Frateur

Na vele procedures werd de Openbare Afvalstoffen Maatschappij (OVAM) eigenaar van de gebouwen van Frateur.  De constructie is ondertussen wankel maar de muren beschermen wel tegen de geluidsoverlast van de A12.  De wijk moet beschermd blijven tegen het lawaai en de invulling van het gebouw is een prioriteit.

 

  • Een masterplan voor de stationsbuurt

  • De tweedeling van de stationsbuurt en het centrum aanpakken

  • Geluidschermen, een park en een nieuwe invulling station voor meer levenskwaliteit

 

 

Cultuur & Gemeenschap

Cultuur en gemeenschap

Voor N-VA Boom is en blijft Nederlands het bindmiddel van een gemeenschap. Daarom is de kennis van het Nederlands een noodzakelijke voorwaarde voor elke inwoner. 

 

Nieuwkomers zijn welkom als ze onze taal leren en onze normen en waarden respecteren. Boom is een Vlaamse gemeente in de provincie Antwerpen. En zelfs al is de wereld een dorp, Boom moet Vlaams blijven.

 

 

 

Boom is Vlaams

Om het Vlaams karakter van Boom te versterken gaan we volop voor een sociale mix van autochtone bewoners en bewoners met een migratieachtergrond. Om het evenwicht te garanderen willen we nog meer Vlaamse gezinnen aantrekken.

Met het initiatief “Taterkaai” bieden we een laagdrempelige manier om de Nederlandse taal te leren aan anderstalige inwoners.
 

Cultuur is verbindend

Naast taal is ook cultuur een verbindende factor. We openden een nieuwe bibliotheek. En het cultureel centrum De Steiger krijgt een grondige renovatie. 

Ook werken we aan een nieuw gebouw voor de muziekschool, een financiële uitdaging met de flink gestegen bouwkosten de afgelopen jaren.

In samenwerking met het bedrijf achter Tomorrowland willen we de voltooiing van het jeugdhuis in de Kapelstraat gedaan krijgen.
 

Noeveren

De herwaardering van Noeveren kreeg al een impuls met de renovatie van de EMABB-site maar willen we verder zetten met de verdere restauratie van de site Peeters-Van Mechelen en de site Frateur. Dankzij het verbod van grootschalige nieuwbouw, willen we het historische karakter van de wijk Noeveren vrijwaren.
 

Rupelrock

Rupelrock, het gratis festival op de Grote Markt in juli, zorgt overduidelijk voor een verbindende factor voor jong en oud. Het is dan ook onze ambitie om dit evenement jaarlijks (in plaats van om de 2 jaar) te organiseren. Op voorwaarde dat er genoeg sponsoring van private partners mogelijk is.

Ook kleinere festivals en evenementen zoals Hoekstock of de kerstmarkt willen we blijvend ondersteunen en helpen.
 

De Schorre

In nauwe samenwerking met de provincie Antwerpen willen we ook het domein De Schorre verder opwaarderen. Zodat elke Bomenaar, jong en oud, er terecht kan voor sport en recreatie. De nieuwe skatebowl is al een eerste stap en nieuwe investeringen staan gepland.

Om De Schorre als recreatiedomein gedurende het jaar voldoende beschikbaar te houden, houden we vast aan de regelgeving van maximaal 17 dagen per jaar evenementen (waaronder Tomorrowland).
 

Geen asielcentrum

Een asielcentrum in Boom? Neen. We blijven ons verzetten bij de federale overheid tegen het asielcentrum dat ons, zonder enig overleg, door de strot geduwd werd door Sammy Mahdi, de toenmalig staatssecretaris voor CD&V.  Er zijn al genoeg gevoeligheden en problemen rond integratie in Boom om deze zogenaamde noodopvang erbij te hebben. Bovendien worden er verscheidene asielzoekers opgevangen in Boom, via het Lokaal Opvang Initiatief (LOI).

 

  • Het Vlaams karakter van Boom versterken

  • Nederlands is en blijft de verbindende factor voor alle Bomenaars

  • Verdere investeringen in cultuur en de conservering van ons erfgoed


 

Religie

De vrijheid van eredienst, de vrije openbare uitoefening ervan, alsmede de vrijheid om op elk gebied zijn mening te uiten, worden gewaarborgd door de grondwet.

 

 

Herbestemming van kerkgebouwen

We stellen echter vast dat de kerken leeglopen. Daarom is een update van het kerkenplan nodig. Wat gaan we doen met al die gebouwen?
We zijn voorstander om te investeren in dit waardevol erfgoed, op voorwaarde dat deze ongebruikte gebouwen ook een publieke functie krijgen.

 

Moskee

De huidige moskee bevindt zich in de Kruisstraat. Een nauwe straat in een dichtbevolkte woonwijk. We merken dat bij bepaalde islamitische feestdagen en vieringen de moskee heel wat volk aantrekt, ook van buiten Boom.
De toeloop van moskeegangers zorgt voor een enorme parkeerdruk, ongewone verkeersdrukte en heel vaak ook parkeerovertredingen. Dit zorgt voor een druk op de andere bewoners van de wijk.

Daarom willen we met deze religieuze gemeenschap rond de tafel zitten om naar een andere, meer geschikte locatie voor de moskee uit te kijken. Zodat we de woonwijk van deze regelmatige overlast bevrijden. 

 

Neutraliteit van de openbare diensten

Om de neutraliteit van de dienstverlening aan de burger en de scheiding van kerk en staat te waarborgen, is een verbod op alle levensbeschouwelijke tekenen bij de medewerkers noodzakelijk.

 

  • Ongebruikte kerkelijke gebouwen een publieke functie geven

  • Gesprek aangaan om de moskee te verhuizen uit de dichtbevolkte woonwijk

  • Geen levensbeschouwelijke kledij en neutraliteit voor alle medewerkers van de gemeente


 

Wonen

Wonen

Als Boomse partij ijveren we voor een gezonde sociale mix in de gemeente.

 

Iedereen weet dat Boom een groot aandeel niet-actieven telt. Daarom dat we zoveel inzetten op nieuwbouwprojecten. Want die trekken tweeverdieners aan, ook van buiten Boom. Ze vormen de sterke schouders die een sociaal beleid blijvend mogelijk maken.

 

 

Meer aandacht voor singles

Bij zowel de private als de sociale vastgoedmarkt willen we ook meer aandacht voor singles. Zij vormen immers een groeiende groep in de bevolking, ook onder de senioren. En dus moet er ook voor hen voldoende aanbod zijn, zowel om te kopen als om te huren.
 

Niet meer maar betere sociale woningen

Helaas kan niet iedereen een eigen woning betalen. En moet dus huren. Op de private markt of een sociale woning bij Woonkade Rupelstreek.

Het stigma van een sociale woning willen we kwijt, wie door zijn of haar omstandigheden recht heeft op een sociale woning, moet die ook krijgen. Maar liever geen appartementje in een triestig woonblok. Veel beter een goed afgewerkte woning in een mooi vormgegeven gebouw. Met groen en veel lichtinval. Zoals de nieuwe sociale woningen die verrijzen in de Blauwstraat en de Uitbreidingsstraat, het zogezegde Braempark.

Met de N-VA kiezen we niet voor meer maar voor betere sociale woningen. In de gemeente, afgewisseld met eigendomspanden en private huurpanden.

Als gemeente willen we onze sociale verplichtingen nakomen. Maar onze schouders kunnen niet alles dragen. En nieuwe sociale huurders zullen soms op zoek moeten gaan in de omliggende gemeenten.
 

Vermogensonderzoek sociale huurders

We blijven vermogensonderzoek van sociale huurders aanmoedigen. Wie bijvoorbeeld in het buitenland vastgoed bezit, heeft geen recht op een sociale woning en pakt de plaats in van mensen die er wel recht op hebben. Dat kan voor ons niet en willen daar met de sociale woonmaatschappij Woonkade Rupelstreek een voortrekkersrol spelen.
 

Renovatie van assistentiewoningen

De assistentiewoningen aan de Bomenstraat hebben een grondige renovatie of nieuwbouw nodig. Hiervoor is een samenwerking met Woonkade Rupelstreek volgens ons een logische keuze.

 

  • Niet meer maar betere sociale woningen in Boom

  • Een gezonde sociale mix zonder concentratiewijken

  • Aantrekken van tweeverdieners, aandacht voor singles en senioren

 

Welvaart

Welvaart

Sinds 2013, het jaar dat de N-VA voor de eerste keer aan het roer kwam, werd de schuld afgebouwd van meer dan 70 miljoen euro naar minder dan 50 miljoen euro.

 

Ook de ongeliefde ziekenhuistaks werd op initiatief van de N-VA afgeschaft.

 


 

 

De belastingen omlaag?

Waar we in de eerste bestuursperiode ook de gemeentelijke belastingen met een halve procent konden doen zakken, kon dit helaas niet in deze periode. Dit door corona, de hoge energiekosten en de vele indexeringen van de lonen van het gemeentepersoneel.

Maar mocht er in de volgende legislatuur ruimte komen voor een verdere verlaging van de gemeentelijke belastingen, staan we daar voor open. Zolang dit niet een verhoging van de schuldgraad inhoudt.
 

Blijven investeren in Boom

Ondanks de afbouw van de historische schulden van Boom, slaagden we erin om toch te investeren. Want die zijn nodig om Boom klaar voor de toekomst te maken.

Enkele voorbeelden:

•      Er kwam een gloednieuwe bibliotheek

•      Het gemeentepark kreeg een nieuw speelplein

•      De EMABB-site in Noeveren kreeg een restauratie

•      De Franse vijvers in het gemeentepark genoten een grondige renovatie

•      Aankoop van een nieuwe sporthal en de aanleg jeugdvoetbal-terreinen

Ook heel wat straten en pleinen kregen een heraanleg. Denk maar aan de Advokaatstraat, de Henri Spillemaeckersstraat, een deel van de Kerkhofstraat en de omgeving van het PTS.

 

Nieuwe woonwijken

Aan de Brouwerslei en Pachterslei ontstaat een volledig nieuwe woonwijk met moderne appartementsgebouwen afgewisseld met energiezuinige eengezinswoningen. Ook aan de Kaai is de eerste steen gelegd voor een opwaardering met moderne appartementen met zicht op de Rupel.

Het is een bewuste keuze van de N-VA om met private partners verder te investeren in nieuwe, energiezuinige woningen die nieuwe gezinnen met tweeverdieners aantrekken. Want alleen zo krijgen we Boom verder in budgettair evenwicht. En versterken we het Vlaams karakter van Boom.
 

Oog voor de zwaksten

Sinds 2018 is het kinderarmoedecijfer in Boom jaar na jaar gedaald. 

Al zijn we nog lang niet tevreden, daarom willen we ons beleid verder zetten om dit cijfer verder naar beneden te krijgen. Dat doen we niet door overal met geld te gooien, maar door een doelgerichte aanpak met de betrokkenen

Zo trachten onze brugfiguren in de scholen de armoede te detecteren. Met de gezinsondersteuning van het Huis van het Kind en de ruilwinkel Boempetat! zijn  maatregelen getroffen om de armoede aan te pakken. Net als het sociale restaurant De Tuin van de Kleine Chef en de begeleidende ondersteuning vanuit het OCMW. Het beste sociaal plan is volgens ons nog altijd een job en een eigen woning.

Ook de komende 6 jaar willen we de schulden afbouwen én toch investeren in de vernieuwing van Boom. 

  • De schulden en de kinderkansarmoede verder afbouwen

  • Aantrekken van nieuwe inwoners die welvaart meebrengen

  • Blijven investeren in de vernieuwing en heropleving van Boom

 

 

Ondernemen

Ondernemen

Met zijn strategische ligging in Vlaanderen heeft Boom heel wat economisch potentieel.

 

Iets wat ook door de Vlaamse overheid werd opgemerkt.


 

 

Een hub van techbedrijven

Onder de vlag van het FTI-project (Flanders Technology Innovation) gaat Vlaanderen in en rond Boom een hub bouwen met bedrijven en start-ups, alsook instellingen voor onderzoek en onderwijs, uit de entertainmentsector. 

Onder andere WeAreOneWorld (het bedrijf achter Tomorrowland), Howest Kortrijk, Imec Leuven en Thomas More Antwerpen werken mee aan dit project.

Deze grote investeringen betekenen natuurlijk veel nieuwe jobs en nieuwe kansen voor ondernemers. Samen met de Vlaamse overheid en de private partners wil N-VA Boom zorgen dat dit project, het belangrijkste economische project voor de Rupelstreek in jaren, alle kansen krijgt.
 

Ondernemen in het centrum

Ook in het centrum willen we het ondernemen verder stimuleren. Met het Autonoom Gemeentebedrijf en Woonkade Rupelstreek zijn we begonnen met nieuwe, aantrekkelijke handelspanden te creëren. 

De afgelopen jaren slaagden we er al in nieuwe handelszaken en horeca in het centrum aan te trekken. Binnen afzienbare tijd krijgt Boom opnieuw een supermarkt in het centrum, in het Park View-nieuwbouwproject aan de Pachterslei.

Eigenaars van leegstaande handelspanden stimuleren we om te renoveren of hun pand om te vormen tot een 100% woonfunctie.

We willen blijvend een beleid voeren om de verschraling van het handelscentrum tegen te gaan. Daarom blijven we een voorstander van het verbod op van bepaalde activiteiten waarvan er al een (over)aanbod is. En mikken we op een grotere diversiteit van het winkelaanbod in ons centrum.

Startende ondernemers willen we blijvend ondersteunen met subsidies, een 3-jarige vrijstelling van gemeentelijke belastingen en goedkopere handelsruimtes.

Met meer parkeerplaatsen in het centrum (onder de overdekte Kaai en de Pachterslei) zijn we ervan overtuigd dat winkelen in Boom nog aantrekkelijker wordt.

In samenwerking met de handelaars willen we ook extra beleving in Boom brengen. Zoals een modeshow, braderies, avond-openingen en evenementen in het centrum.

 

De wekelijkse markt op donderdag

De markt op donderdag blijft voor de N-VA een belangrijk gebeuren. Ook omdat het veel Bomenaars bij elkaar brengt. 

De wekelijkse markt willen we in het centrum behouden.

 

  • Volop de schouders zetten onder het FTI-project

  • Zorgen voor extra jobs en extra ondernemerskansen in Boom

  • Een beleid tegen verschraling en voor meer diversiteit in het winkelaanbod

 

 

Dienstverlening van de gemeente

Voor de N-VA moet de gemeente ten dienste staan van de burger. Niet andersom.

 

In de volgende legislatuur willen we werk maken van een sterke verbetering van de dienstverlening aan de burger. Zowel in het gemeentehuis als telefonisch of online.
 

 

 

Klantvriendelijkere dienstverlening

Via een doorlichting willen we dat onze dienstverlening klantvriendelijker en hulpvaardiger wordt.
 

Digitaliseren

De digitalisering willen we verder zetten. Ze zorgt voor efficiëntie en een lokale overheid die 24 op 24 beschikbaar is voor haar inwoners. 

Maar ook in het gemeentehuis moet men tijdens de openingsuren altijd goed en zo snel mogelijk geholpen worden. Dit is bijzonder belangrijk voor onze senioren die niet altijd de digitale weg kunnen opgaan.
En niet voor elke dienstverlening moet een afspraak maken noodzakelijk zijn.
 

Ombudsdienst

Om de kwaliteit van dienstverlening door de gemeente te verzekeren, willen we een beter werkende ombudsdienst invoeren, die klachten van burgers kan behandelen en bemiddelen waar nodig.

Een andere taak van de ombudsdienst moet zijn om de meerdere inspraakplatformen (zoals wijkraden, burgerbudget, adviesraden, …) op te volgen en hun werking te verbeteren.

We willen meer inwoners aansporen om hieraan deel te nemen.

 

  • Kwaliteitsnormen voor de dienstverlening

  • De burger moet centraal staan bij elke online en offline contact

  • Een ombudsdienst voor kwaliteitsbewaking en bemiddeling van klachten

 

Senioren

Senioren

De bevolking veroudert. Dat is in heel Vlaanderen zo. In Boom is dat niet anders. Onze gemeente heeft meer dan 4.000 inwoners die ouder dan 65 jaar zijn. Dit aantal gaat de komende jaren alleen maar toenemen.

 

Mensen op rust hebben vrije tijd en velen zijn nog best in staat om zich in te zetten. Maar we moeten aandacht voor hun noden hebben.

 

 

Gezonde en actieve levensstijl

Met N-VA Boom willen wij ouderen aanzetten tot een gezonde en actieve levensstijl door:

  • De Schorre ook voor senioren toegankelijker te maken
  • Gemeentelijke acties op te zetten over recreatief bewegen
  • Informatie- en sensibiliseringscampagnes te organiseren in samenwerking met de Vlaamse Overheid

Waardig ouder worden

Mensen moeten waardig oud kunnen worden. Als er dan toch een moment komt waarop ouderen hun zelfredzaamheid dreigen te verliezen, mag dat niet uit het oog verloren worden, vandaar moet er centraal meldpunt bij de gemeente blijven. Door middel van een dementiescan en sensibilisatie, zetten we in op een dementievriendelijke gemeente.

Eenzaamheid en verdoken armoede

Specifiek wenst N-VA Boom de senioren te bezoeken en hun behoeften in kaart te brengen. We zijn vooral bezorgd over de eenzaamheid en de verdoken armoede van deze bevolkingsgroep. 

Toegankelijkheid openbare ruimte

In het openbaar domein gaan we de nodige accenten aanbrengen voor onze ouderen, zoals veilige oversteekplaatsen en verlaagde voetpaden voor rolstoelgebruikers en mensen met een rollator. Ook meer zitbanken in de openbare ruimte zijn onontbeerlijk.

  • Een actieve en dus gezonde levensstijl

  • Aandacht voor senioren bij vernieuwing van straten en pleinen

  • Waardig ouder worden blijft een speerpunt in ons beleid, ook voor wie hulpbehoevend is

 

 

Sport & recreatie

Sport en Recreatie

Het aanbod van sport en recreatie in Boom is een prioriteit voor ons. Sinds onze investeringen in de sporthal in De Schorre en de aanleg van de jeugdvoetbalterreinen vinden meer jongeren dan ooit hun weg naar gezonde lichaamsbeweging.

 

K. Rupel-Boom FC blijft voor ons een belangrijke gesprekspartner, voor zowel de jeugdwerking als de eerste ploeg.
 

 

Ook kleinere sporten

Maar ook kleinere sporten verdienen onze aandacht. Zo kreeg de petanqueclub van Boom een nieuwe stek in de Kerkhofstraat en zorgen we mee voor het onderhoud van de accommodatie van het openluchtzwembad van de zwemvereniging De IJsberen.

Het verouderde kinderzwembad braken we uit en een gloednieuw korfbalveld zag het licht. De tennisterreinen in het park kregen nieuwe kunstmatten.

Ook werd deze legislatuur de atletiekpiste in het park vernieuwd. De oude en versleten sintelbaan werd er vervangen door een kwalitatief veel betere tartanpiste.

Voor wat hoort wat, daarom blijven we erop hameren dat de sportclubs die we ondersteunen een beleid voeren dat laagdrempelig is. Zodat iedereen mee kan spelen.
 

De Schorre

Ook het provinciaal domein De Schorre verdient onze aandacht. Hoewel dit domein onder de provincie valt, willen we nauw samenwerken om dit gebied van sport en recreatie tot zijn volle recht te laten komen. Een eerste stap is de nieuwe skate bowl, die tot stand kwam met de inspraak van de lokale skaters. Als gemeente willen we de toegankelijkheid en de verdere uitbouw blijven ondersteunen.

In de volgende legislatuur willen we bij de organisatie van Tomorrowland ijveren dat de niet gebruikte delen van De Schorre (zoals het Trollenbos) ook tijdens het festival open blijven.

 

  • Blijvend investeren in het sportaanbod

  • Ook aandacht voor kleinere sporten zoals korfbal of petanque

  • Ook tijdens Tomorrowland de niet-gebruikte delen toegankelijk houden

 

Milieu

Milieu

Het gemeentelijk park is -samen met De Schorre- een groene long in Boom.


De renovatie van de historisch waardevolle Franse Vijvers en het PTS-gebouw gaven de parkomgeving al een mooier aanzicht.
 

 

Melkhuisje renoveren

De komende 6 jaar willen we blijven investeren in het park. De nieuwe speeltuin geeft ook aan dat het Melkhuisje extra aandacht nodig heeft. We willen deze concessie verder vernieuwen naar hedendaagse standaarden.
 

Ecohuis afwerken

Het Ecohuis dient te worden afgewerkt, opdat de heraangelegde tuin helemaal tot zijn recht komt. En kan dienen voor educatieve projecten voor jong en oud rond natuur(behoud).
 

Het gemeentepark

Het groenonderhoud in het park blijft een prioriteit. Zo moeten de ongezonde bomen in de Beukenlaan worden vervangen door nieuwe, gezonde beuken. We pleiten voor het verwijderen van de parking aan de tennis om deze grond te ontharden. Alsook de historisch waardevolle trappenpartij en inkom aan Boom Tennis van het voetbalstadion te restaureren.

De verdere sanering van de parkvijvers en heraanleg van bepaalde wandelpaden is ook een aandachtspunt.
 

Asbest: oplossing moet er komen

Helaas hebben we ook te kampen met milieuvervuiling. Meer in het bijzonder het asbeststort aan de Bosstraat. Onze burgemeester nam al dringende maatregelen om dit gevaarlijke gebied af te sluiten en af te dekken.

We willen als gemeente de bevoegde overheid en de saneringsplichtigen aansporen een duurzame oplossing te bewerkstelligen. En deze op alle mogelijke vlakken ondersteunen, zodat er eindelijk komaf wordt gemaakt met dit slepend dossier.
 

Luchtkwaliteit

Ook de luchtkwaliteit in Boom moet beter. Geen eenvoudige zaak met de A12 die door de gemeente raast. Toch zijn we positief. De elektrificatie van het wagenpark blijft doorgaan, zodat het autoverkeer steeds minder uitstoot. Een elektrificatie die we als gemeente willen ondersteunen met voldoende laadpalen. Op straat maar ook in de ondergrondse parkings.

 

Verder ontharden

Ontharden is nodig om de grondwaterspiegel te verbeteren. Maar ook om de wateroverlast bij verschillende inwoners aan te pakken. Bij hevige regens krijgen sommige straten het hard te verduren en staan mensen met hun enkels in het water. We willen dan ook een grondige studie voor alle laaggelegen straten en gebouwen om met een gedegen actieplan deze problematiek aan te pakken.


Het goede voorbeeld

Als gemeente moet Boom het goede voorbeeld geven. Daarom hebben we al heel wat gerealiseerd:

  • Alle gebouwen van de gemeente kregen, waar het kan, zonnepanelen
  • In samenwerking met Fluvius schakelen we volledig over op LED voor alle openbare verlichting tegen 2030
  • Voor het eigen wagenpark van de gemeente, dat aan vernieuwing toe is, willen we kiezen voor de meest milieuvriendelijke aandrijvingen

Boom heeft een erg kleine oppervlakte. Maar waar het kan willen we verder ontharden en vooral netto geen nieuwe verharding krijgen.

We houden wel de regel aan dat bij afbraak en heropbouw, de nieuwbouw nooit meer verharding van de ondergrond mag betekenen, dan wat het oorspronkelijk vastgoed innam.

 

  • Verder investeren in het gemeentelijk park

  • Werken aan een duurzame oplossing voor het asbest

  • Verdere ontharding van de gemeente tegen wateroverlast

 

Dierenwelzijn

Dierenwelzijn

Dankzij de N-VA zijn dieren niet langer ‘goederen’, maar worden ze erkend als levende wezens in de wetgeving. Dierenwelzijn staat hoog op de agenda van onze partij. Ook in Boom.

 

We beseffen hoe belangrijk huisdieren zijn voor veel mensen. Zo zijn ze voor veel singles en senioren een toeverlaat. Honden en katten zijn vaak niet zomaar een huisdier maar zijn onderdeel van het gezin.
 

 

 

Een hondvriendelijke gemeente

Met Boom willen we een hondvriendelijke gemeente zijn. Wandelen met de hond moet een fijne beleving zijn voor zowel de hond als het baasje. Met veilige en propere hondenweides, voldoende vuilnisbakken en drinkwater waar mogelijk. 
We willen ook in een bestaande of nieuwe hondenweide een zwemvijver voor de viervoeters maken. Zeker in de zomer gegarandeerd plezier en verfrissing voor veel honden. 

 

Uitvaart met as van overleden huisdier

Veel mensen hebben als laatste wil om samen met de as van hun al gestorven huisdier(en) te worden begraven. Of dat bij crematie een urne met de as van het  huisdier wordt bijgezet in het columbarium.

Voor Boom willen we deze mogelijkheid invoeren, volgens de bepalingen van het Vlaams decreet over deze materie.

 

Hulp waar nodig

Ook voor mensen die het minder breed hebben, blijft een huisdier vaak een erg belangrijke huisgenoot. Daarom willen we dat mensen die voedselpakketten krijgen, ook voor hun kat, hond of ander huisdier ook het gepaste eten meekrijgen.

 

Geen onverdoofd slachten

Onverdoofd slachten van dieren heeft geen plaats in onze gemeente, dat is ook bij wet verboden. Als gemeente willen we hierop streng toezien. Onlangs heeft het Europese Hof voor de Rechten van de Mens nog bevestigd dat het verbod niet in strijd is met het EVRM. Vlaanderen is bijgevolg een voortrekker geweest om dit vermijdbare dierenleed ook effectief te vermijden en daar mogen we als Vlamingen best fier op zijn. 

 

  • Van Boom een hondvriendelijke gemeente maken

  • Begrafenis of crematie met as van huisdier mogelijk maken

  • Voor onverdoofd slachten is absoluut geen plaats in onze gemeente