Camera’s tegen sluikstorten en overlast op de Kruiskenslei

Op 19 september 2024
Jeroen Baert en Louis Bosmans

Uit een eerdere bevraging georganiseerd door de preventiedienst en de dienst Samenleven van het Lokaal Bestuur Boom en de woonmaatschappij Woonkade Rupelstreek bleek een groot onveiligheidsgevoel te leven bij de bewoners van de appartementsgebouwen in de Kruiskenslei. Zo gaf 40% van de bewoners aan sommige plaatsen te vermijden en zelfs 50% zegt na zonsondergang niet meer buiten te komen.

 

 

 

Momenteel krijgt de groenzone tussen de appartementsgebouwen een grondige heraanleg, met ondermeer nieuwe voetpaden en nieuwe verlichting. Deze werken zijn meteen een
unieke kans om extra camera’s in de groenzone te voorzien. Deze nieuwe beveiligingscamera’s kunnen 360° om zich heen kijken en houden zo de groenzone en andere plaatsen van overlast in het oog. 7 dagen op 7, 24 uur op 24 uur. Ook bewaken de camera’s de toegangswegen tussen de gebouwen om overlast door sluipverkeer tegen te gaan.

De beelden van deze camera’s worden live doorgestuurd naar het centraal videobewakingssysteem van de Politiezone Rupel, waar ook de beelden van de andere bewakingscamera’s in het centrum van Boom verzameld worden.

Naast deze vaste camera’s wordt ook de mogelijkheid voorzien om op de achtergevels van de appartementsgebouwen Kruiskenslei 86-88 tijdelijke camera’s te plaatsen in het kader
van de handhaving door de preventiedienst van de gemeente Boom.

Lijsttrekker en huidig burgemeester Jeroen Baert: “De bewaking via camera’s hebben in het centrum al hun nut bewezen en zelfs al voor doorbraken gezorgd in gerechtelijke dossiers. Dat komt niet altijd in de media, maar dat de pakkans veel groter is weten de plegers van overlast, vandalisme, zwerfvuil en andere criminaliteit maar al te goed. Daarom blijf ik erop inzetten. Samen met de betere verlichting en de verfraaiing van de terreinen, wil ik dat bewoners weer met een gerust hart er gebruik van kunnen maken. Ook na zonsondergang.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is