Vermoeden van PFAS-verontreiniging in Gasstraat

Op 24 februari 2022

Naar aanleiding van de recente gevallen van PFAS-verontreiniging in ons land werden ook in Boom enkele sites onderzocht. Het Agentschap Zorg & Gezondheid heeft ons laten weten dat in de zone rond de voormalige brandweerkazerne in de Gasstraat 1-3 in Boom preventieve maatregelen moeten genomen worden. Alle betrokken omwonenden krijgen van ons een brief met meer informatie en een overzicht van de zaken waar zij rekening mee moeten houden. Het lokaal bestuur stelt ook een milieudeskundige aan om dit verder te onderzoeken.

In juni 2021 startte de Vlaamse overheid een onderzoek naar mogelijke PFAS-vervuiling in Vlaanderen. Net zoals alle gemeentes, kreeg ook het Lokaal bestuur Boom een lijst van mogelijke risicozones van OVAM. In samenwerking met de brandweer, heeft het bestuur deze lijst aangevuld met enkele extra sites. De firma ABO werd door OVAM aangesteld om al deze plaatsen te analyseren.

Het lokaal bestuur Boom besloot tegelijkertijd ook zelf controles uit te voeren om ervoor te zorgen dat eventuele problemen snel konden opgespoord worden.

Op vrijdag 18 februari kregen onze diensten van het Agentschap Zorg en gezondheid het bericht dat er een vermoeden is van PFAS-verontreiniging op het terrein van de voormalige brandweerkazerne in de Gasstraat 1-3. De site werd ook al geruime tijd permanent gecontroleerd door OVAM. Het lokaal bestuur heeft beslist om een milieudeskundige aan te stellen om dit verder uit te zoeken. Deze analyses vragen natuurlijk tijd, daarom zal het nog even duren voor we een duidelijk beeld hebben van de ernst van de situatie.

In tussentijd vraagt het Agentschap Zorg & Gezondheid  aan de omwonenden om zich aan enkele preventieve maatregelen te houden, de zogenaamde ‘no regret’-maatregelen.

Preventieve maatregelen voor de omwonenden:

Het agentschap Zorg en gezondheid deelt de risicozone op in 2 perimeters. Binnen een straal van 100 meter gelden enkele specifieke maatregelen. In een zone van 500 meter wordt aan de bevolking ook gevraagd om voorzichtig te zijn, vooral met het gebruik van putwater.

In een straal van 100 meter rond de Gasstraat 1-3 (hierin vallen delen van de Kloosterstraat, Gasstraat, Advokaatstraat, Brandstraat en Tuyaertsstraat –een gedetailleerd overzicht vind je in het document kaart 100m straal in bijlage):

Voor ouderen, kinderen tot 12 jaar, immuunverzwakte personen en vrouwen die zwanger willen worden, zwanger zijn of borstvoeding geven:

Eet geen zelf-geteelde groenten en zelf-geteeld fruit.
Eet geen eieren van eigen kippen.
Eet geen zelf-geteeld kleinvee, zoals kippen en konijnen.

Alle omwonenden in deze zone

Eet je zelf-geteelde groenten of fruit? Wissel dan af met producten uit de handel en eet elke dag gevarieerd. Was je fruit en groenten goed met water voor je ze eet.
Eet maximaal 1 ei per week van eigen kippen.
Gebruik je compost niet als meststof voor je tuin.
Vermijd dat braakliggende of losse grond verstuift of verwaait.
Was je handen regelmatig, zeker voor de maaltijd.
Poets je huis binnen met leidingwater.

In een straal van 500 meter rond de Gasstraat 1-3 (een gedetailleerd overzicht vind je in het document kaart 500m straal in bijlage):

Gebruik putwater niet als drinkwater, ook niet om thee, koffie of ijsblokjes te maken of om ermee te koken.
Gebruik putwater niet om je zwembad te vullen en moestuin water te geven.
Putwater kan gebruikt worden voor laagwaardige toepassingen zoals je auto wassen, toilet doorspoelen, oprit afspuiten en sierplanten water geven maar vanuit duurzaamheidsoogpunt gebruik je hiervoor best regenwater i.p.v. grondwater.

Het lokaal bestuur werkt momenteel aan een duidelijke folder voor alle omwonenden zodat iedereen op de hoogte is van de risico’s en de preventieve maatregelen. Om bezorgde burgers een antwoord te geven op hun vragen, is er vanaf nu ook het mailadres pfas [at] boom.be.

Je kan al je vragen hier naartoe sturen en wij bezorgen je zo snel mogelijk een antwoord.

De Vlaamse overheid heeft alle informatie over de PFAS-vervuiling gebundeld op deze pagina: 

https://www.vlaanderen.be/pfas-vervuiling

Vanaf maandag 28 februari kan je de specifieke informatie voor Boom nalezen op deze pagina: 

https://www.vlaanderen.be/pfas-vervuiling/maatregelen-per-gemeente

 

(verantw. burgemeester Jeroen Baert en schepen Sven Cools)

 

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is