Plein vernoemd naar Marcella Van den Bril en Robert Vekemans

Op 31 oktober 2019

Boom heeft er twee nieuwe straatpleinnamen bij. Het gaat om het Marcella Van den Brilplein ter hoogte van de Pachterslei en verderop het Robert Vekemansplein.

Ter hoogte van de Pachterslei komt een woonproject in pleinvorm dat wacht op een naam. “Er waren twee ideeën. Joseph Fleury-Durayplein en het Marcella Van den Brilplein. Deze laatste haalde het met 13 stemmen tegen 2 in de adviesraad van de cultuurraad”, legt cultuurschepen Inge De Ridder (N-VA) uit. Op de plaats waar het plein komt, bevond zich in 1830 een dok met scheepswerf, eigendom van Joseph Fleury-Duray. Als officier van de Burgerwacht in Brussel raakte hij nauw betrokken bij de Belgische onafhankelijkheidsstrijd en kreeg hij de opdracht twee schepen voor een eigen vloot te bouwen. “Boom kan dus beschouwd worden als de geboorteplaats van de Belgische marine”, zegt de schepen.

Marcella Van den Brilplein betekent een eerste echte vrouwelijke straatnaam in Boom. Deze dame overleed op 99 jaar vorig jaar en was meter van het hulpschip A996 Albatros en daarna van de Afdeling Operaties Zeebrugge. “Ze zorgde voor de bijzondere band tussen de gemeente Boom en de Belgische marine. Een rol die ze met glans vervulde. Ze was dan ook een bijzonder graag geziene gaste tijdens de vele officiële plechtigheden in Boom. Ze was tevens de weduwe van de in 1985 overleden kunstschilder Robert Lombaerts, die zijn hele collectie aan de gemeente schonk.”Marcella Van den Bril was ook erevoorzitter van de Koninklijke Katholieke Juffers, medestichter van Turnsport Vlaanderen en voormalig ondervoorzitter van de Koninklijke Katholieke Turn- en Sportfederatie. In één moeite keurde de gemeenteraad ook de nieuwe naam voor het plein ter hoogte van de Bassinstraat goed. Daar komt het ‘Robert Vekemansplein’. Hij heeft al een beeld op de belendende wandelesplanade. Vekemans speelde in WO II een belangrijke rol in de bevrijding van Boom en later op de dag de bevrijding van Antwerpen.

Beide pleinnamen werden goedgekeurd, zodat de procedure nu verder kan gaan.

Door Jan Boey

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is