N-VA en CD&V op weg naar nog eens 6 jaar

Op 15 oktober 2018, over deze onderwerpen: Verkiezingen 2018


 N-VA heeft haar positie van grootste partij in Boom bevestigd. De partij haalt 10 zetels, terwijl uitdager Boom één het met 7 zetels moet stellen. Dé grote overwinnaar is CD&V, dat van 1 naar 4 zetels gaat. Een coalitie tussen N-VA en CD&V lijkt opnieuw in de maak.

De aangekondigde tweestrijd tussen N-VA en oppositiepartij Boom één is uitgedraaid op een overwinning voor die eerste. De partij geeft in vergelijking met de verkiezingen van 2012 weliswaar één zetel prijs, maar blijft met tien zetels wel de grootste. Burgemeester Jeroen Baert (N-VA) is zelf met 1.596 voorkeurstemmen met voorsprong de populairste politicus.

”Ik ben heel content”, zegt hij. “We hebben met N-VA een moeilijk parcours afgelegd, zeker het afgelopen jaar (toen N-VA drie gemeenteraadsleden en één schepen zag opstappen, red.). Toen we zes jaar geleden naar de kiezer stapten in Boom, hadden we een lijst, maar geen partij. De voorbije jaren zijn we erin geslaagd een partij op te bouwen. Ik denk dat dit bewijst dat we heel sterk in de schoenen staan.”


Peter De Ridder (Boom één) had zich de voorbije maanden naar voren geschoven als de grote uitdager voor Jeroen Baert, maar kon de verwachtingen niet geheel inlossen. De socialisten zagen hun zetelaantal slinken van acht naar zeven en mogen zich hoogstwaarschijnlijk opmaken voor nog eens zes jaar oppositie. “Als je de percentages bekijkt, zie je dat de Bomenaar niet rechts heeft gestemd”, zegt De Ridder. “Maar ons nadeel is dat de linkse partijen zo versnipperd waren. PVDA is erin geslaagd om met een programma dat een kopie is van het onze 5 procent van de stemmen te halen. Dat mag dan wel onvoldoende zijn voor de kiesdrempel, ze zorgt er wel voor dat wij met Boom één één zetel kwijtspelen.”
 

Ruime meerderheid

Dé grote overwinnaar van de verkiezingen is CD&V. Als enige van de zetelende partijen slaagde zij erin om een flinke winst te boeken. Onder aanvoering van schepen Kris Van Hoeck kon CD&V gisteren afklokken op vier zetels, liefst drie meer dan met de vorige verkiezingen. “We hadden écht iets goed te maken en dat hebben we gedaan”, glundert Van Hoeck. “We hebben deze legislatuur hard gewerkt, we hebben een sterke lijst weten samen te stellen en we hebben veel huis-aan-huis-bezoeken afgelegd. Dat heeft duidelijk geloond. Ik denk dat we met N-VA een akkoord zullen vinden om verder te kunnen besturen. Met veertien zetels beschikken we samen over een ruime meerderheid. Al zullen we zeker kijken of we nog een andere partij in het bad kunnen betrekken.”

100 stemmen te kort

Die andere partij moet dan oppositiepartij Groen zijn. De groenen waren gisteren lange tijd in de running om twee zetels te behalen, maar moesten na de telling van de laatste twee kiesbureaus vrede nemen met het behoud van hun ene zetel. “We hadden op twee zetels gerekend, maar komen daar net honderd stemmen voor te kort”, rekent lijsttrekker Sven Cools. “We kunnen dus echt niet tevreden zijn met dit resultaat. Of we bereid zijn om in de coalitie te stappen, is nog af te wachten. We zijn bereid om met iedereen te praten, maar we gaan dit resultaat eerst intern bespreken.”

De vijfde partij die de komende legislatuur deel uit zal maken in de gemeenteraad, is Vlaams Belang. De partij behaalde op twee stemmen na hetzelfde resultaat als in 2012, goed voor drie zetels. “Ik ben daar blij mee”, reageert lijsttrekker Hans Verreyt. “Zeker als je weet dat de vijver waaruit we in Boom vissen toch bijzonder klein is.”


Opvallend is dat Open Vld, de partij van huidig schepen Dany Bosteels, met 4,7 procent niet eens de kiesdrempel haalde: een tegenvaller van formaat. Ook Boom Vooruit, de partij rond ex-N-VA’er Mark van Heel, slaagde er met 3,1 procent niet in de kiesdrempel te behalen en verdwijnt uit de gemeenteraad. (HLN/BC)

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is