Jeroen Baert blijft burgemeester in Boom, vooral kleinere partijen lijden verlies

Op 15 oktober 2018, over deze onderwerpen: Verkiezingen 2018

BOOM - De kleinere partijen ontgoochelden in Boom. Maar dé politieke ramp situeert zich bij Open VLD. De partij verdwijnt na tientallen jaren deelname aan het bestuur uit de gemeenteraad. N-VA en CD&V stappen in een coalitie, waar mogelijk ook Groen bij wordt gehaald.
Boom Vooruit en PVDA ontgoochelden. Boom Vooruit is ontstaan uit vier misnoegde N-VA-ers. Het werd een politieke zelfmoordmissie. Lijsttrekker Mark Van Heel haalde het meest aantal stemmen: 83. Op de N-VA lijst in 2012 haalde hij er nog 266. Juan Roca Cervera haalde er nu amper 31 en in 2012 nog 151. Britt Willems scoorde er slechts 29 en haalde op de N-VA lijst 210 stemmen. Daniel Lemahieu die Britt Willems als 'onafhankelijke ' in de raad verving, won amper 24 stemmen en zes jaar geleden nog 130.

PVDA haalde evenmin een zetel binnen. Zij kwamen voor het eerst op in Boom. Ze behaalden 5% of in totaal 562 Boomse stemmen. Lijsttrekker Rudy Van Rompaey haalde  er 260. De gootste politieke ramp in Boom situeert zich bij Open VLD. Na vele tientallen jaren aanwezigheid in het Boomse politieke landschap haalden de liberalen de kiesdrempel niet. Amper 535 of 4,7% van de Bomenaars wisten ze te overtuigen. Groen behaalde evenmin haar doelstelling: minstens twee zetels en hoop op drie. Het werd er één, met slechts een stem tekort voor die tweede zetel. Het goede nieuws voor Groen is dat zowel CD&V als N-VA bereid zijn om met Groen te spreken om ze eventueel mee in de coalitie te nemen.

Bij N-VA haalde lijsttrekker en burgemeester Jeroen Baert enkele stemmen meer dan in 2012. HIj eindigt nu op 1.596 voorkeurstemmen. Uittredend schepen Inge De Ridder verdubbelt haar voorkeurstemmen tot 649. Lijstduwer Linda Lauwers haalt er 439 en uittredend schepen Francisco Sánchez scoort er 369. Nieuw op de lijst, de jongere Yani Brems, scoort de vijfde zetel met 282 stemmen achter haar naam. 

Bij CD&V sleept Abdel El Hajoutti met 300 voorkeurstemmen de tweede zetel voor CD&V binnen. Abdel El Hajoutti is in deze lopende legislatuur uitgestapt bij Boom één. Lijsttrekker en uittredend schepen Kris Van Hoeck haalt 496 stemmen. Tom Dewandelaere en Carla Herremans scoorden respectievelijk de derde en vierde zetel met 265 en 184 stemmen. Voormalig vrederechter van Boom Gust Laureyssens is derde opvolger met 168 stemmen.

Globaal genomen is ondanks het verlies van die ene zetel voor Open VLD en een zetel verlies voor N-VA,  de coalitie met CD&V er versterkt uitgekomen. CD&V ging immers van een naar vier zetels. De voorlopige meerderheid is dan ook CD&V en N-VA, samen goed voor 14 zetels op 25.

Boom één, dat dat oppositie voerde op de inhoud in de hele legislatuur, zit voor de tweede keer op rij in de oppositie. Zij kunnen op geen enkele manier nog de coalitie beïnvloeden. Boom één verliest ook nog een zetel en eindigt op 7. De voorkeurstemmen bij Boom één spreken boekdelen. Peter De Ridder, voor het eerst lijsttrekker, scoorde met 572 stemmen pas de derde plaats. Nourdine Elkouakibi die op de derde plaats stond, haalt de meeste voorkeurstemmen met 967 en Anita Ceulemans scoort 709 voorkeurstemmen.

Patrick Marnef, die als lijstduwer fungeerde en vorige legislatuur zijn burgemeesterssjerp kwijtspeelde, haalt nu 428 voorkeurstemmen. Zes jaar geleden haalde hij er als lijsttrekker voor Boom één nog 1.163. (GVA/JB)

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is