U bent hier
Erkenning voor nieuwe lokale onroerenderfgoeddienst Rupelstreek
![](https://boom.n-va.be/sites/afdelingen.n-va.be/files/styles/style_news_detail/public/generated/images/news-picture/rupelstreek.jpg?itok=ZODFT_Lt×tamp=1588871822)
Schepen Inge De Ridder: "De erkenning voor deze 'Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst' is voor de Projectvereniging Erfgoed Rupelstreek waarin onze gemeente deel uitmaakt
een grote meerwaarde. Het verschil tov de werking in het verleden is dat in het verleden vooral structurele samenwerking eigenlijk vooral gezocht werd via een doorgedreven projectwerking. Dit resulteerde vaak in kortdurende projecten met torenhoge ambities. Ambities die vaak niet werden gerealiseerd omdat de tijdsdruk te hoog was en niet in verhouding met de uitdagingen. Ook de vele personeelswissels ten gevolge van kortlopende contracten zorgde voor weinig continuïteit.
De IOED biedt nu voor de eerste keer de kans om gedurende 6 jaar structureel samen te werken. Deze samenwerkingsvorm biedt de voordelen van:
- vast personeel met expertise
- tijd om nog bepaalde paden te effenen tussen vrijwilligers en een werkbare structuur en werkprocessen proefondervindelijk uit te bouwen samen met besturen en ambtenaren
- te werken vanuit een visie ipv doelstellingen. "
Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, erkent de nieuwe intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst (IOED) Rupelstreek. Boom, Hemiksem, Niel, Rumst en Schelle maken deel uit van deze nieuwe IOED. “Bijna 80% van de lokale besturen in Vlaanderen laat zich bijstaan door zo’n IOED”, zegt minister Diependaele. “Het doet mij dan ook enorm veel plezier dat deze vijf gemeenten de handen in elkaar slaan. Dat is geweldig nieuws voor het onroerenderfgoedbeleid in de streek.”
Een intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst stelt een geïntegreerd onroerenderfgoedbeleid op voor minstens drie gemeenten, ondersteunt hen bij de uitvoer ervan, en kan optreden als projectpartner. Vlaanderen telt momenteel 30 erkende IOED’s. De nieuwe IOED Rupelstreek zal zo’n beleid uitwerken voor Boom, Hemiksem, Niel, Rumst en Schelle.
De nieuwe erkenning is het resultaat van een lang voortraject met burgers en lokale besturen. Via participatiemomenten gingen de gemeenten op zoek naar een eigen invulling van het erfgoedbeleid.
Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele: “Deze nieuwe IOED is ontstaan uit een intensieve regionale samenwerking rond erfgoedzorg. Met boeiende acties rond vrijwilligerswerk en draagvlakvergroting sluiten de ambities van IOED Rupelstreek mooi aan bij het Vlaamse onroerenderfgoedbeleid.”
De vijf Antwerpse gemeenten Boom, Niel, Rumst, Hemiksem en Schelle zijn van oudsher verbonden door het regionale erfgoed van de steenbakkerijen. Vanaf nu werken zij ook samen in de IOED Rupelstreek, niet alleen om het steenbakkersverleden te behartigen, om een geïntegreerd totaalbeleid voor alle onroerend erfgoed in de Rupelstreek uit te werken.