Burgemeesters willen grondige sanering kleiputten.

Op 9 februari 2020

OVAM schaart zich achter het idee van Lantis om Oosterweelgrond in de kleiputten van Rumst en een deel in Boom te dumpen. De burgemeesters van de betrokken gemeenten reageren dan ook verheugd.

De burgemeesters Jurgen Callaerts (N-VA, Rumst) en Jeroen Baert (N-VA, Boom) reageren verheugd op het feit dat OVAM achter een grondige sanering en de daaropvolgende landschapsaanleg met aanplant van een klimaatbestendig bos staat. In hun gemeenten was ook tegenstand tegen de plannen ontstaan.

OVAM wijst op de saneringsplicht die de grondeigenaars – dat zijn de provincie en de Vlaamse Waterweg – hebben voor het asbest-, huisvuil- en gipsstort. Een grondige afdekking met folies en voldoende klei en grond is volgens hen nodig voor een degelijke herbebossing.

“De voorlopige maatregelen op het asbeststort stellen ons gerust, maar een grondige sanering blijft noodzakelijk”, zegt de Boomse burgemeester. “Het is bovendien belangrijk dat na sanering hier geen golfterrein maar natuur wordt gecreëerd.”

Zijn Rumstse collega zegt dat de kans die het Oosterweelproject biedt, moet worden aangegrepen. “In samenwerking met Lantis zal de restgrond via het water naar de putten worden gebracht. De bewoners van onze Rupeldorpen blijven hierdoor bespaard van een jarenlang af- en aanrijden van zwaar vrachtverkeer.”

Op 21 april tussen 17 en 21u is hierover een infomarkt gepland in congrescentrum De Pitte in Boom.

https://www.kleiputtenterhagen.be/

Tekst door ( jw )

https://www.hln.be/in-de-buurt/boom/ovam-eist-grondige-sanering-van-stor...

 

 

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is