Boom zet in op zomerscholen

Op 8 juli 2022

Meer dan 11.000 leerlingen kunnen in juli en augustus terecht in een van de zomerscholen die georganiseerd worden in 88 Vlaamse gemeenten en in Brussel. Daarmee ligt het aantal plaatsen even hoog als vorige zomer, ook al werd dit schooljaar niet meer gedomineerd door het coronavirus. Er waren geen collectieve schoolsluitingen die voor leerachterstand zorgden, maar veel lokale besturen en scholen zien opnieuw het nut van een zomeraanbod. Zo ook in Boom waar 175 leerlingen terecht kunnen in een zomerschool.

In de zomer van 2020 werden er voor het eerst op grotere schaal zomerscholen georganiseerd in Vlaanderen. Als reactie op de schoolsluitingen vlak na de uitbraak van de coronacrisis werden toen meer dan 7.500 (vaak kwetsbare) jongeren bijgespijkerd in zomerscholen. Gedurende minimaal 10 dagen werd leerachterstand weggewerkt, in combinatie met spel, cultuur en sport. In de zomer van 2021 waren er zelfs meer dan 11.000 plaatsen beschikbaar in zomerscholen. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers werkten vervolgens een decretaal kader uit om de zomerscholen structureel te verankeren in ons onderwijsaanbod, ook lang na de coronacrisis.

De Gemeente Boom heeft de goedkeuring gekregen voor het organiseren van een zomerschool voor  175 leerlingen en dit met een subsidie van (maximaal) € 82.250 financiële steun van de Vlaamse Overheid. (subsidie afhankelijk van het aantal leerlingen)

“De zomerscholen hebben op veel plaatsen ingang gevonden, omdat de organisatoren ook merken dat ze een belangrijk verschil maken. Zeker voor de meest kwetsbare kinderen”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “Dankzij een zomerschool moeten kinderen in september niet met een achterstand beginnen aan het schooljaar. Integendeel, kinderen die zomerles volgen, beginnen met een voorsprong. Ze kunnen vaker dan vroeger hun hand opsteken en dat geeft zelfvertrouwen en motivatie.” “Gemiste lessen kunnen niet vervangen worden, maar onze zomerschool kan een ondersteunend educatief aanbod zijn.” aldus Schepen voor Onderwijs Inge De Ridder. “Bovendien kunnen de kinderen zich zodoende op een leuke manier voorbereiden op het volgende schooljaar.”

 

Contact:

Johan Van Limbergen

Voorzitter N-VA Afdeling Boom

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is