Vragen aan de Schepenen.

Op 18 november 2014

Naar aanleiding van het overlijden van Yves De Ruyter, die niet alleen OCMW-raadslid was voor N-VA Boom, maar ook deel uitmaakte van onze redactieraad, vindt U hier onder, als eerbetoon het interview dat Yves begin dit jaar maakte met onze drie vrouwelijke schepenen …

N-VA is nu 13 maanden aan het bestuur in de gemeente Boom.  Even een moment om en evaluatie te maken met onze 3 schepenen; Linda Lauwers, Ils Blommaerts en Inge De Ridder.

Yves: Linda, Ils, Inge, Hoe hebben jullie dit ervaren? Ik kan mij inbeelden
dat jullie leven anders is dan voor de verkiezingen?

Linda: Het is een heel intens jaar geweest. Wat mezelf betreft, kan ik het het
beste als volgt verwoorden: er kwamen er zoveel nieuwe indrukken op me af dat
het soms leek of mijn hoofd een oude computer was die maar bleef tikken, omdat
de hoeveelheid aan informatie niet kon verwerkt worden.  Dat is nu gelukkig voorbij. 

Aderzijds hebben we veel interessante, enthousiaste mensen leren kennen met heel verschillende achtergronden en interesses.  Dat maakt het weer heel boeiend. Het is wel zo dat je nauwelijks tijd voor jezelf overhoudt.

Ils: Op de verkiezingsavond zelf grote euforie, de morning after komt dan toch wel de ontnuchtering omdat je leven toch wel ingrijpend verandert, niet enkel beroepshalve maar toch ook privé. Gelukkig hadden we nog 2,5 maand om aan het idee te wennen en om een nieuwe “planning” uit te werken.

Een goede planning is nefast om dit alles te combineren.

Inge: Voor mij was dit schepenmandaat een complete verrassing maar ik moet zeggen dat ik heel blij ben met de kans die ik kreeg en de kansen die ik nog zal krijgen.  In het begin is het keihard werken en proberen om zo snel mogelijk een juist evenwicht te vinden. Dat is gelukt en het harde werken heeft gevolgen voor je familiale leven maar met de onvoorwaardelijke steun van je gezin gaat dit van een leien dakje en dat is gelukkig bij mij het geval. 

Yves: Opvallend, N-VA krijgt dikwijls de onterechte kritiek  teveel een mannenpartij te zijn, maar dit is alvast niet in Boom het geval, met 3 vrouwelijke N-VA schepenen op 6 mandaten. Wat zijn jullie kwaliteiten ?

Linda:  Jezelf inschatten is niet altijd makkelijk, dus mijn collega’s mogen mij gerust tegenspreken. Ik denk dat ik voornamelijk heel correct en rechtlijnig ben, wat in mijn domeinen (financiën, burgerzaken en juridische zaken) een must is. 

Ils: Ik denk dat wij als vrouwen soms beter kunnen relativeren en rationeler
kunnen denken, perfect om de mannen aan te vullen. We zijn dat wel relatief
nieuw in de politiek maar dat moet zeker niet beschouwd worden als een nadeel.
Ik persoonlijk zie dat eerder als een pluspunt. We zijn nog niet voorgekauwd
zoals vele doorwinterde politiekers, waardoor we voor een nieuwe wind kunnen
zorgen.

Inge: Mannen en vrouwen hebben verschillende kwaliteiten, onze inzet is van een andere gradatie en ook onze ideeën zijn soms zeer verscheiden. Vrouwen zijn meer begaan met een sociale en rechtvaardige benadering van de samenleving, we hebben soms meer aandacht voor de gewone dingen en voor de details van elke persoon, vrouwen hebben een groter empathisch vermogen. In dit college heeft ieder zijn kwaliteiten en vullen we elkaar perfect aan voor het uitvoeren van een goed beleid. En geen paniek, als vrouw staan we ons
mannetje.

Yves: Hoe leggen jullie de balans tussen jullie schepenambt, jullie professioneel leven en jullie familieleven ?

Linda:  Het heeft wel even geduurd om daarin een balans te vinden, en eigenlijk blijft  het nog steeds een moeilijke oefening.  Er komen zoveel interessante dingen en mensen op je pad dat je vaak moet kiezen.  Ik denk dat we intussen al wel geleerd hebben om onze agenda wat beter te beheren en af en toe ook eens neen te zetten.  Anders word je echt geleefd en dat hou je niet vol.

Wat mijn professioneel leven betreft, kan ik gelukkig rekenen op een fijne collega, waarmee ik al tien jaar samenwerk en die een aantal van mijn taken overgenomen heeft.  Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat ik daar het afgelopen jaar minder dan halftijds beschikbaar was, want dit schepenambt is eigenlijk toch wel een fulltime job. Voor familie blijft er weinig tijd over, maar gelukkig zijn onze dochters volwassen en hebben zij hun eigen leven. 

Mijn partner probeer ik zoveel mogelijk bij mijn avondprogramma of weekendprogramma te betrekken, hij kent ook heel veel mensen uit de streek en dat maakt het voor ons beiden wat gezelliger.  Ik vind het wel jammer dat er afgelopen jaar heel weinig tijd voor mijn moeder overgebleven is en ik weet dat zij dat begrijpt, maar voel me daar toch niet goed bij.  Daar moet ik nog iets op vinden.

Ils: Het Is niet altijd gemakkelijk om een goede balans te vinden maar wat je zeker ook moet leren is “neen “ durven zeggen. Keuzes maken in wat je belangrijk vind zowel op professioneel als op familiaal vlak. Soms kan het niet anders dat professioneel de bovenhand krijgt maar dan moet je in kalmere periodes het roer omdraaien en dan wat meer tijd in de privé investeren.

Inge: Natuurlijk is hier wel planning aan te pas gekomen om mijn mandaat te
combineren met mijn gezinsleven en mijn job als verpleegkundige. Zo werk ik 2
dagen minder in het ziekenhuis en werkt mijn echtgenoot 4/5 om de extra noden
thuis op te vangen. Met de inzet van mijn echtgenoot en het begrip van mijn
werkgever is dit perfect te combineren.

Yves: Wat willen jullie verwezenlijken in het komende jaar en voor de rest van
de legislatuur, wat zijn jullie prioriteiten?

Linda: De sanering van de financiën en de bewaking van de budgetten is ongetwijfeld mijn grootste prioriteit. Het volstaat niet om financiële meerjarenplannen te maken, de concrete uitvoering bewaken is essentieel. Verder staat een betere dienstverlening aan de burger hoog op het lijstje, te beginnen met een snelbalie met ruimere openingsuren.

Ils: Het komende jaar zal het vooral optimaliseren van de werking zijn en in stand houden van bestaande activiteiten en uiteraard de voorbereiding van de grotere projecten die nog op stapel staan. Wat mijn bevoegdheden betreft is een jeugdhuis nog een grootte uitdaging…de zoektocht naar een geschikte locatie en de heropstart van de werking zullen nog heel wat tijd in beslag nemen.

Ook ons handelscentrum nieuw leven in blazen wordt nog spannend want dit gaat uiteraard gepaard met een paar externe factoren waar we als gemeente geen vat op hebben (ik denk dan o.a. aan het koopgedrag van de mensen dat door de jaren heen toch ook sterk veranderd is, we zijn allemaal mobieler en web shops komen als paddenstoelen uit de grond). Aan ideeën hebben we zeker niet tekort.

We willen dit graag z.s.m. omzetten in de praktijk maar of dit alles voldoende zal zijn zal moeten blijken binnen enkele maanden. Wat verder in de legislatuur komt er dan opnieuw wat extra financiële ademruimte om iets terug te doen voor onze Bomenaars.

 Dan wordt het natuurlijk wat leuker/interessanter voor ons.

Inge: Ik wil  bouwen aan een gemeente waar er altijd wat te beleven valt en waar het fijn is om te wonen. We leven in Boom met verschillende gemeenschappen en het is belangrijk dat we elkaar betere leren kennen en dit in een sfeer van begrip, solidariteit, en vele andere positieve aspecten.

Het is daarom belangrijk dat we samen bouwen aan een brug waar tweerichtingsverkeer mogelijk is. We moeten een ieder de kans geven om Nederlands te leren en het belang hiervan duidelijk maken. Het bruisende verenigings- en buurtleven is één van onze troeven in de gemeente, ook de komende jaren zal ik me daarvoor verder inzetten. Een moderne infrastructuur zorgt voor extra kwaliteit tijdens je vrije tijd en ik hoop van harte dat we het cultuurhuis kunnen realiseren.

Verder heb ik de intentie om het bestaande reguliere podiumaanbod in ons cultuurcentrum te ondersteunen en jaar na jaar een mooie programmatie aan te bieden zodat een avondje uit in eigen gemeente een aanrader is. Dit zijn enkele items wat mijn bevoegdheden betreft verder wil ik mijn steentje bijdragen in het volledige beleid.

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is